Assalamualaikum..
Kat sini Myra nak share resipi kek coklat kukus. Simple n sedap. Ni first time Myra buat kek dalam hidup... HAHA..
Bahan - bahannya:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan minyak masak
- 1 cawan susu pekat
- 1 sudu kecil baking powder
- 2 biji telur
- 1 cawan air suam
Cara Penyediaan:
- Gula, susu, minyak dan telur di pukul sekali lebih kurang 5-10 minit. (Myra blend guna blender je) Lepastu ketepikan.
- Campurkan tepung dengan serbuk coklat dan baking powder. apabila sudah sebati, tuangkan campuran yang dah diblend tadi sampai sebati.
- kacau adunan tersebut sampai sebati, lepastu masukkan air suam dan gaulkan lagi hingga sebati.
- tuang dalam acuan yang disukai ataupun loyang.
- kukus selama 20 minit.
**Myra suka guna acuan kecil sebab cepat masak. Kek ni pun tak manis sangat. Boleh jugak kalau nak buat topping.
Bahan-bahan topping:
- 150 g thickened/whipping cream
- 150 g coklat masakan
- 15 g butter
Cara-cara
- Campurkan coklat masakan dan thickened cream dalam satu bekas. Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah double boiling.
- Kacau sehingga sebati, kemudian tambahkan butter.
- Biarkan campuran sejuk seketika. Bila campuran telah suam, curah coklat tersebut ke atas kek.
p/s : Tak sempat nak ambik gambar sebab kejap jer dah habis..
2 comments:
cewah2..baguih2,nnti mai pdg serai jgn lupa bg ak rasa naa..
woohhooo.. haha... insyaAllah.. pes time buat kek weyh.. mna nak sama cam hang... dah terer.. huhu
Post a Comment