Keenakan Budu

Asslamualaikum...

Korang pernah rasa budu tak? Truthly Myra cakap, sebelum nih Myra tak pernah langsung makan budu oke! Kalau belacan tu selalu jugakla sebab kat Kedah banyak belacan. Petang tadi dengan berat kaki ini melangkah untuk pergi ke pasar malam. Kalau tak ingat nak pi cucuk duit memang tak ar nak tempah keletihan dengan berjalan kaki pi pasar malam. Sumpah letih sebab Myra seharian tak makan apa pun. Pi pasar malam dengan perut kosong jer.

Firstly kitorang beli ikan dulu. Mak ai ! terkejut Myra tengok ikan sekilo RM10! Mahal gila! Oke Salwa #kawan saya beli setengah kilo. Tapi oke la sebab ikan tu fresh lagi. Lepas tu kitorang mula gerak ke gerai lain untuk mencari santapan yang lain for dinner. Yang pegi pasar tu Myra, Salwa and Siha. Dah abes membeli belah, kitorang gerak tunggu bas depan BSN.#sumpah tak sanggup dah nak jalan kaki balik! Penat ya ampun.

Sesampainya kat hostel dah masuk waktu Maghrib. Then kitorang perform solat dulu and mulakan operasi yang sepatutnya. Seperti biasa tugas Salwa adalah siang ikan. Myra plak tolong sikit2 jer Mostly tolong tengok je la #bukan tak reti keje dapur oke! Dah siap siang ikan, ikan tu direbus menggunakan rice cooker #kat hostel tak leh bawak dapur Lepas tu potong cili, bawang kecik and limau kasturi untuk dicampur dengan budu. Bila ikan dah masak, buka tudung periuk tuu....fuhh! memang tak tahan aroma dia #ikan rebus nih my febret tau! Dah siap budu and ikan rebus our next menu is cocktail.

Kitorang just guna buahan campur dalam tin, laici dalam tin, susu cair, perisa vanila #Salwa punya resipi tambahan dan ais. Pastu campur je la semua tu. Dah siap semua apelagi! Kami berempat mula menyerbu la meja makan. Pergh!! memang sedap la dinner kami malam nih. Saya dengan Dyrah hentam sampai 3 ekor ikan tau! #semua ikan Salwa beli 8 ekor n Siha tak makan ikan #untungla dia tak makan ikan boleh aku lahap sampai habis 

Erm rasa budu ni tak de la teruk mana pun. Lebih kurang dengan sambal belacan la. Sedap jugak.hehe Lepas ni tunggu cencaluk dari Teha plak. Tak sabar nak makan cencaluk. wee...#pehal macam mengidam jer?



abaikan segala kekurangan gambar...

p/s : untungla study kat tempat orang nih. Boleh kenal dengan orang dari negeri lain, boleh jugak dapat rasa makanan dari negeri diorang..

p/s : budu tu kitorang dapat dari "abe" Salwa. for ur in4mation, Kami berempat ni  dari utara n sekolah sekali dan study kat kolej yang sama!

7 comments:

p!q4h b@guss said...

waaa yaka mcm belacan?? saya suka sgt sambal belacan so must try budu la nnti ye.. hehe

Amirah Azhar said...

@p!q4h b@guss..ye rasa lebih kurang sambal belacan laa....tapi kot mana pun sambal belacan dihatiku..hihi...try la rasa bu nanti :)

Hadi Marosadee said...

budu xsama lorh nga belacan,, meme bez ponnn,, anyway,pendapat msg2,, selamat mencuba makanan Kelantan .. kih3,, ^_^

Amirah Azhar said...

@Hadi Marosadee tapi mulut saya dah biasa mkn belacan dr kecik lg...apepun x semua mknn kelate truk2 kan??

p!q4h b@guss said...

huihhh sambai belacan sntiasa dihatiku jugak..hehe

Amirah Azhar said...

@p!q4h b@guss tau tak pa...Belacan dengan anak Kedah memang tak dapat dipisahkan...hehe

Hadi Marosadee said...

ya2,, memg xtruk2 blake .. sedap2,anyway .. mulut berbeza, citarasa lain2 ... ^_^